• Tápláld az Egészséged!
  • Tápláld az Egészséged!
  • Tápláld az Egészséged!

November 16. – A tolerancia nemzetközi napja

November 16. - A tolerancia nemzetközi napja

Mahatma Gandhi: "Az erőszakmentesség nem egy ruha, amit csak úgy fel lehet venni, és el lehet dobni. Az erőszakmentesség helye a szívünkben van, és a létünk egy elválaszthatatlan részének kell lennie."- ez a fő üzenete idén a tolerancia nemzetközi napjának, melyet november 16-án ünnepelünk.
Az ENSZ kulturális világszervezete, az UNESCO kezdeményezésére  1995-öt a tolerancia évének nyilvánították, és nagyszabású nemzetközi kampányt szerveztek a ,,türelmesség” jegyében. A tolerancia nemzetközi napja (International Day for Tolerance) ebből az eseményből alakult ki, mint évenkénti alkalom arra, hogy a tolerancia fokozott szükségszerűségére hívjuk fel a figyelmet.

A toleranciának három együtt érvényesülő kritériuma van:
- a konfliktustűrő képesség,
- a jogegyenlőség elfogadása és
- az erőszak elutasítása.

Mit jelent ebből a konfliktustűrő képesség?

A tolerancia világnapja elsősorban nem arról szól, hogy távoli országok faji vagy vallási kérdéseiről elmélkedjünk. Persze, arról is, de valójában a világméretű konfliktusok is a mi mindennapi sérelmeinket és az arra adott válaszainkat tükrözik.
Sérelem pedig bármi lehet: természeti csapás, betegség, elvesztett munkahely, arrogáns autós a dugóban, egyet nem értés a szomszédunkkal, egy neveletlen kutya, a buszon lábunkra lépő utas...
A kérdés csak az: hogyan reagálunk rá?
Itt ez a remek nap, hogy elidőzzünk felette! 😉

"Túl a helyes és a helytelen cselekedetektől vallott gondolatokon van egy rét. Ott várok rád.”
/ Rumi, szufi költő /

tulret-7

 

Még nincs hozzászólás.

Szólj hozzá a cikhez!

Muszáj lesz Belépés hozzászólást küldeni.