Gluténmentes lisztkeverék Házilag
Ma már szinte mindenhol kaphatók különféle gluténmentes lisztkeverékek, miért érdemes mégis házilag elkészítenünk?
- Az ár:
A gluténmentes lisztek általában kilogrammonként 1.500 forinttól kezdődő áron kaphatók, de akár több mint 4.000 forintot is fizethetünk 1 kg mentes lisztért. - A tartalom és a minőség
Ha fontos, hogy honnan származnak az összetevők (különösen, amelyek a lisztkeverékünk legnagyobb hányadát adják), kereshetünk ökológiai vagy bio gazdálkodást, hazai termelőt, stb… és közvetlenül tőlük is beszerezhetjük az alapanyagokat. - A szabad választás
Mi magunk dönthetjük el, hogy milyen alapanyagokat szeretnénk elkerülni és milyen minőségű és eredetű összetevőket használnánk szívesen, így nem függünk egy-egy gyártótól vagy márkanévtől. - Tudom, mi van benne
Érdemes utána nézni, hogy egy-egy élelmiszer mit tartalmaz, és ez vagy az miért „kell”, hogy benne legyen. Ha lehet, kerüljük el a mesterséges, műanyag dolgokat! - Szeretettel készült
Egészen más ízű és hatású az az étel, amit mi magunk készítünk el. A magvetéstől a sütésig valószínűleg nem tudunk jelen lenni egy sütemény mellett, de minél inkább a mi kezünkben van a dolog, annál jobb! 🙂
Az alábbiakban egy 500 grammos lisztkeverék receptet ajánlok, az összetevők árát is feltüntetve, mindegyiket 1 kg-ra (1.000 grammra) megadva:
- 150 gramm barna rizsliszt kb. 600 Ft / kg-tól (90 Ft)
- 100 gramm fehér rizsliszt kb. 500 Ft / kg-tól (50 Ft)
- VAGY a fehér rizsliszt helyett fele részben „ragacsos” édes fehér rizslisztet is használhatsz. Ez a liszt egy rugalmasabb tésztát eredményez, keleti, ázsiai élelmiszer boltokban vagy a Culinaris hálózatában többféle márka kapható) kb. 1200 Ft / kg-tól (60 Ft)
- 150 gramm tápióka keményítő kb. 1.000 Ft / kg-tól (150 Ft)
- Ha nincs elég tápióka keményítőnk, a felét helyettesíthetjük burgonya keményítővel is. Ennek ára kb. 600 Ft /kg.
- 100 gramm teljes kiőrlésű cirokliszt kb. 700 Ft / kg-tól (70 Ft)
A fenti hozzávalókból 500 gramm kész lisztkeveréket kapunk.
A bolti lisztkeverékek általában tartalmaznak még guar gumit vagy xantán gumit, amivel még rugalmasabbá válik a tésztánk. (Én próbáltam már többször is, de nem ragaszkodom hozzá.)
Interneten vagy diétás szakboltokban xantánt pl. kb. 1.200 Ft / 200 grammos áron tudunk vásárolni. Rendkívül kevés kell belőle, a recepttől függően néhány gramm. Az 500 gramm lisztkeverékhez max. 5-6 grammot adjunk, ez kb. 1 teáskanál. (36 Ft)
A xantán egyébként vízzel egy gél állagú, kicsit gumiszerű anyagot képez. Iparilag a Xanthomonas camestris nevű baktérium segítségével állítják elő, általában a fagylaltokban, dzsemekben, szószokban, péksüteményekben találkozhatunk vele és elméletileg teljesen veszélytelennek számít. Létezik E-száma is, ez a 415-ös. 🙂
Aki úgy gondolja, hogy a minél tökéletesebb állag a lényeg és ehhez neki jöhet a xantán (egy tepsi sütiben néhány gramm), annak hajrá! Aki kihagyná, az esetleg a sokkal romantikusabb nevű útifűmag héjjal is helyettesítheti, de pl. a ragacsos rizsliszt önmagában is sokkal rugalmassabbá teszi a tésztát.
A 0,5 kg-os keverékünk ára így (xantán nélkül) sima fehér liszttel: kb. 360 Ft (720 Ft / kg), ragacsos rizsliszttel pedig kb. 395 Ft (790 Ft / kg).
A keverékünk további előnye, hogy nem tartalmaz kukoricát, amit nagyon sokan nehezen emésztenek meg. (Ennek ellenére a GM lisztek sok esetben nagyrészt kukoricalisztből és kukorica-keményítőből állnak, ami az egyik legolcsóbb élelmiszer.)
Valamint a fenti recept fele részben lassú felszívódású liszteket tartalmaz (barna rizsliszt, teljes kiőrlésű cirokliszt), ami szintén sokaknak fontos lehet,
A következő cikkben éppen ezért a gluténmentes lisztek felszívódását, szénhidrát tartalmát és glikémiás indexét fogjuk megvizsgálni! 🙂