• Tápláld az Egészséged!
  • Tápláld az Egészséged!
  • Tápláld az Egészséged!

Hogyan helyettesítsük a tojást? – Tippek nemcsak Húsvétra

Hogyan helyettesítsük a tojást?

Sokszor komoly fejtörést okoz a konyhában, hogy sütésnél, főzésnél mivel / hogyan helyettesítsük a tojást?

Tojás (evés) nélkül is lehet kerek a világ!

Én alapvetően tojás párti vagyok, és senkit sem szeretnék eltántorítani a fogyasztásától, de egy allergia, ételérzékenység vagy személyes meggyőződés miatt, például a vegán étrendben sokan keresnek alternatív utakat. Csupa jó hírem van, rengeteg megoldás létezik! 🙂

A tojás sokoldalúan felhasználható összetevő, így a helyettesítő anyagok is sokfélék lehetnek. A boltban kapható tojáspótló porokról most nem lesz szó, többféle létezik ezekből is, de én most a házilag is könnyen alkalmazható megoldásokat osztom meg Veletek.

Mielőtt azonban száműznénk, ismerkedjünk meg egy kicsit a tojással! 🙂

Egy átlagos tyúktojás 55 gramm súlyú, amiben nagyjából 35 gramm a fehérje és 20 gramm a sárgája. Érdemes a helyettesítő anyagok mennyiségét ennek arányában meghatározni!
A tojás ¾ része lényegében víz. A maradék ¼ rész fehérjéből és zsírból áll, kb. azonos mennyiségben. A fentieken túl foszfort, ként, kalciumot, káliumot és vasat tartalmaz. A vitaminok közül az A-, B2-, D és E-vitamin tartalma jelentős.
A tojás szénhidrát tartalma rendkívül alacsony, ami akár jó hír is lehet! 😉 Ha szénhidrátszegény diétán vagyunk, akkor helyettesítőként - a lisztek és az édes gyümölcsök helyett - használjunk inkább valamilyen magőrleményt.

Mire jó a tojás a konyhában?
A rakott krumplinál elég egyértelmű, de mi a helyzet a süteményekkel?

- Elsősorban a tészta állagát, a „bélszerkezetét” hivatott lazábbá tenni.
- Sárga színe kellemes árnyalatot ad a tésztaféléknek.
- A tojássárgájában lévő lecitin emulgeáló hatású, azaz segíti a zsiradék egyenletes eloszlatását a tésztában. Ebben a funkciójában lényegében kötőanyagként működik.
- A tojásfehérje habbá verve fizikai lazítóanyag, a felvert tészták lazítása ezen alapul, tipikus esete ennek a piskóta.
- A tojás a tészta felületére kenve fényes bevonattá alakul sütéskor. Segítségével lesz márványos a pozsonyi kifli és a bejgli külseje.

  • Ha tehát a tojást, mint kötőanyagot szeretnénk használni, olyan anyagokat válasszunk, amik ragacsos, zselészerű állagot képeznek. Ezek lehetnek gyümölcspürék, vízben oldott lisztfélék vagy magőrlemények, és még egy halom mindenféle dolog.
  • Ha azt szeretnénk, hogy tojás nélkül is levegős legyen a tésztánk, akkor valamilyen természetes térfogatnövelő anyagot használhatunk. Ezek elsősorban a sütőpor és a szódabikarbóna, illetve kelt tésztáknál az élesztő. (Ide tartozik még a szalakáli is, más néven szalalkáli vagy a nagyi receptjeiben szalagória… :))
  • A tojás sárga színét sáfránnyal, sárgarépa lével és kurkumával érhetjük el.
  • A tojást a sütik felületének megkenéséhez is használjuk, helyette vízzel vagy tejjel is kaphatunk aranyszínű, fényes bevonatot. Ha vizet használunk, tehetünk bele egy kevés mézet vagy cukrot, ami karamellizálódva megadja a vágyott színt. A tejnek (vagy pl. a rizstejnek) eleve van cukortartalma, így ott nem szükséges további édesítés.
  • Természetesen egy 10 tojásos süteményt nem fogunk tudni tojás nélkül teljesen egyformára megvalósítani. Viszont mindenhol, ahol csak néhány tojást szeretnénk kiváltani, bátran kísérletezzünk!

Most pedig lássuk végre a konkrétumokat: Mit használjunk 1 tojás helyett?
(Több tojásnál többszörözzük meg a mennyiségeket!)

Gyümölcsöket:

  • ½ banán
  • ¼ bögre alma-, körte-, sárgabarackpüré vagy lekvár (a püré nedvesebb, a lekvár édesebb)
  • ¼ bögre sütőtökpüré (sütve, pürésítve)

Liszteket vagy keményítőt:

  • ha pl. fasírozottféléket, vagdaltat, töltelékeket készítünk, akkor 2 csapott evőkanál lisztet (pl. búza, rizs, zab, csicseriborsó, sárgaborsó, nyílgyökér) vagy keményítőt (kukorica, burgonya, tápióka), esetleg apró szemű zabpelyhet tehetünk bele 1 tojás helyett. Ha túl száraznak találjuk, 1-2 evőkanál vízzel hígítsuk. Ha zöldségekből készítjük, a vízre nem nagyon lesz szükség, mert a növények nedvességtartalma magasabb. (Természetesen használhatunk magliszteket is!)
  • pudingokba, krémekbe sűrítésként tojás sárgája helyett szintén használhatunk valamilyen lisztet vagy keményítőt, 1 csapott evőkanállal.
  • gyümölcskenyér félékbe egy ¼ csésze sűrűre főtt zab- vagy rizspudingot is használhatunk

Sütőport, szódabikarbónát, élesztőt:

  • 1 teáskanál sütőpor vagy szódabikarbóna, 1 evőkanál meleg vízzel, + 1 teáskanál olaj
  • 1 teáskanál sütőpor vagy szódabikarbóna, 1 evőkanál meleg vízzel, + 1 teáskanál almaecet
  • 1 teáskanál élesztő feloldva 1/4 bögre meleg vízben, kelt tésztákhoz

Magvakat:

  • 1 evőkanál barnalenmag vagy aranylenmag őrlemény + 1/4 bögre víz (kb. 3 – 5 cl)
  • 1 csapott chia mag őrlemény (azték zsálya) + 1/4 bögre víz (kb. 3 – 5 cl)
  • 1 evőkanál psyllium husk (útifű maghéj) + 1/4 bögre víz (kb. 3 – 5 cl)
  • 3 evőkanál magból készült vaj (pl. dióból, kesudióból, mandulából, földimogyoróból, törökmogyoróból, stb…)

Barna- és aranylenmag, chia mag, útifűmag héj

Ha csapott evőkanállal mérjük, akkor 3 cl vizet adjunk a mag-őrleményekhez (len, chia, útifű), ez egy kisebb tojásnak felel meg. Ha púpos kanállal mérünk, akkor mehet az 5 cl víz. Várjuk meg, míg a keverékünk bezselésedik, de utána rögtön használjuk fel, mert meg fog kötni és nehéz lesz elkevernünk!

Panírozáshoz:

A tojás kiválóan helyettesíthető valamely keményítő és víz keverékével. 2-3 evőkanál keményítőhöz adjunk 6-7 evőkanál vizet és egy pici sót, majd alaposan keverjük össze.

Egyéb kreatív megoldások:

  • 3 evőkanál növényi olaj + 1 evőkanál víz, kevert tésztákhoz
  • 3 evőkanál vegán majonéz
  • 3 evőkanál vegán joghurt (kókusz, szója)
  • 3 evőkanál gesztenyepüré
  • 3 evőkanál szétnyomkodott, főtt fehér bab
  • 3 evőkanál tört krumpli
  • 3 evőkanál selymes tofu (esetleg normál, natúr tofu)
  • 1/4 teáskanál xantángumi + 1/4 bögre víz (5 percig állni hagyjuk, majd tojásfehérje szerűre fel tudjuk verni.)

A Női kreativitás (is) végtelen, kísérletezzetek bátran! Csak lazán! A nehezítés nem teher, csak kihívás, ami lelkesít és lendületbe hoz! 😉

Szeretem az ételem!

Még nincs hozzászólás.

Szólj hozzá a cikhez!

Muszáj lesz Belépés hozzászólást küldeni.