• Tápláld az Egészséged!
  • Tápláld az Egészséged!
  • Tápláld az Egészséged!

Manipúra – A Napfonat- vagy Köldökcsakra

A csakrák - III. rész

A csakra szó jelentése „kerék”, ami az életenergia tölcsérszerű áramlására utal. A csakrák lényegében energiaközpontok, melyek a testünkben lévő fő energiacsatornák, a nádik mentén helyezkednek el.

A kb. 72.000 nádi közül a legfontosabb a központi nádi, a Szusumná, ami a gerincoszlop mentén található, valamint az Ida nádi és a Pingala nádi, melyek a gerincoszlop jobb és bal oldalán haladnak. Ez a három energiavezeték összesen 7 helyen találkozik egymással, itt egy-egy energiaörvény (energiaközpont) alakul ki, ezeket nevezzük csakráknak. Ezek az energiaközpontok jelentősen befolyásolják a szervezetünk állapotát, működését, így érdemes megismerni és tudatosan harmonizálni őket!

3. Csakra: Manipúra – Napfonat- vagy Köldökcsakra

- A köldök és a gyomor táján helyezkedik el.

- A csakra működését uraló elem a Tűz.

- A csakra szimbóluma a tízszirmú lótusz, melynek közepe tűzvörös, a többi része aranyló sárga, közepén lefelé mutató háromszöggel.

Manipúra mentális és fizikai funkciói, betegségei

Ehhez a csakrához az akaratunk ésszerű használata tartozik, szimbolikus kifejezése az erő. Ez magában foglalja a belső erőnk felismerését és megnyilvánítását, az egészséges önbizalmat, az önérvényesülést és az ambíciót. De ide tartozik mindezek szélsőséges megnyilvánulása is, mint a másokon való uralkodás, a zsarnokság, az egoizmus, a hatalomvágy, a dühkitörések, valamint az aggodalmak, a félelmek, a kisebbségi érzések és a szorongás is.

A hormonrendszerünk szempontjából, a Manipúra csakrához a hasnyálmirigy kapcsolódik és hormonjai: az inzulin és a glukagon. A csakra fő fizikai feladata az emésztés köré csoportosul. Az emésztéshez szükséges hő, tűz (az emésztés „tüze”) szintén ehhez a csakrához tartozik.

A manipúrához kapcsolódik a gyomor, máj, epehólyag, valamint a szem is, így a csakra jellemző érzékszervi tapasztalása a látás.

A Manipúra legfontosabb fizikai betegségei az inzulinrezisztencia és a cukorbetegség (az érzések elnyomása), emésztési problémák (agresszió), epepanaszok (elnyomott düh), evési problémák és hasi hízás (evés, mint szeretetpótlék), gyomorégés (fel nem dogozott lelki problémák), gyomorfekély, rekeszizom-problémák (túlzott aggodalom), szemproblémák (belátás, átlátás).

A csakra elégtelen működése miatt érzett „hiányt” gyakran a túlzott evéssel próbáljuk enyhíteni. Ha emellett az emésztéshez szükséges tűz sem elegendő, könnyen megjelenhet a túlsúly és elsősorban a hasi területet érintő elhízás. A belső tűz hiánya azonban nemcsak fizikai problémákat okoz. Ebből adódhat depresszió, bizonytalanság, extrém introvertáltság, és fokozódó sebezhetőség is.

Manipúra harmonizálására szolgáló ászanák 

Ezek az ászanák elsősorban az emésztőszervrendszerre vannak hatással a törzs csavarásával, nyújtásával, oldalra hajlásokkal, melyek masszírozzák a hasi szerveket. (Gyomor, belek, máj, hasnyálmirigy…)

Álló gyakorlatok: Háromszögállás, Hőstartások.

Ülő ászanák: Fél-csónakpóz, Csónakpóz, ülésből előredöntések, csavarások

A hasi izmok aktivizálása által történő törzserősítésnek: Deszkatartás (Plank) és változatai, Nyolcpontos tartás (Astang-ászana), Lefelé- és felfelé néző kutya póz, stb…

Homorító gyakorlatok ülésből (Tevepóz, Lejtőssík), hanyattfekvésből (Ekeállás) és hason fekvésből (Kobrapóz, Sáskaállás, stb…)

Forrás:
Dr. Tóth-Soma László: Jóga tiszta forrásból
Erdélyiné Nagy Andrea 2012: Cakrák és  āsanák,  Āsanák élettani hatásai a cakrák működésére című szakdolgozata.
Kép: 
Pinterest

Hozzászólás nem lehtséges.