• Tápláld az Egészséged!
  • Tápláld az Egészséged!
  • Tápláld az Egészséged!

Múládhára – A gyökércsakra

A csakrák - I. rész
A csakra szó jelentése „kerék”, ami az életenergia tölcsérszerű áramlására utal. A csakrák lényegében energiaközpontok, melyek a testünkben lévő fő energiacsatornák, a nádik mentén helyezkednek el.
A kb. 72.000 nádi közül a legfontosabb a központi nádi, a Szusumná, ami a gerincoszlop mentén található, valamint az Ida nádi és a Pingala nádi, melyek a gerincoszlop jobb és bal oldalán haladnak. Ez a három energiavezeték összesen 7 helyen találkozik egymással, itt egy-egy energiaörvény (energiaközpont) alakul ki, ezeket nevezzük csakráknak. Ezek az energiaközpontok jelentősen befolyásolják a szervezetünk állapotát, működését, így érdemes megismerni és tudatosan harmonizálni őket!
 
1. Csakra: Múládhára – Gyökércsakra
- Testünkön a farokcsont, a gát és a végbélnyílás tájékán található. Innen erednek a Szusumná, az Ida és a Pingala nádik.
- A csakra működését uraló elem a Föld, ásványa a gránát és a jáspis.
- A csakra jele a vörös, négyszirmú lótusz, sárga középpel, melynek közepén a föld elemet jelképező négyzet látható.
 
A Múládhára mentális és fizikai funkciói, betegségei
Ez a csakra a mindennapi létfenntartással kapcsolatos, ide tartoznak azok az alapvető dolgok, amiket „létszükségletnek" tartunk. Pl. a vitalitás, biztonság, bizalom, életösztön, védekezés, túlélés, stb… és a minimális szükségleteink (tető a fejünk fölött, betevő falat, valaki, akit szerethetünk…)
A Föld elem szimbolizálja a stabilitást, a létjogosultságot a fizikai létben és a szükséges korlátok elfogadását. Olyan ez, mint a patak medre, vagy a ház alapja. Ha az egész életünk a „bocsánat, hogy élek” jegyében, folyamatos egzisztenciális félelemben zajlik, vagy ha semmilyen medret nem vagyunk képesek elfogadni, akkor a gyökércsakránk működése felborul.
Ehhez a csakrához tartoznak a mellékvesék mirigyei, melyek hormonjai (kortizol, adrenalin, noradrenalin) stresszhelyzetben stabilizálják az emberi szervezetet. Ha a stresszhelyzet tartósan fennáll, esetleg állandósul, a hormonok állandó túltermelése kifárasztja a szervezetet. Ez számos betegséghez és a szervezet alapvető kimerültségéhez vezethet.
 
A fizikai test szintjén a csakra elsősorban az izom- és csontrendszer, a fogak, a szaglószerv, a vér, vastagbél, végbél, és a sejtépítés funkcióiért felelős. Ha a működése felborul, fogínygyulladás, gerincpanaszok, reuma, izomgörcsök (főleg lábszárban), emésztési rendellenességek (hasmenés, székrekedés, aranyér) és vérnyomás-problámák jelentkeznek.
A csakrához az akarat, a bátorság, az életerő és a tetterő tartozik, valamint (a csakra kibillentsége esetén) ezek ellenkezői: az elveszettség érzése, talajnélküliség, motiválatlanság, depresszió, utazástól való félelem, kisebbrendűség érzéséből fakadó maximalizmus, stb.
 
Múládhára harmonizálására szolgáló ászanák
- Az álló ászanák, melyek a talpakon keresztül hatnak a gyökércsakrához tartozó Nervus ishiadicus-ra (ülőideg, a keresztcsontból kilépő leghosszabb idegfonat), mely végigfut a lábon egészen a talpakig.
Az álló egyensúlygyakorlatok pedig ezen felül segítenek tudatosítani azt az érzést, hogy a belső középpont megtalálásával az egyensúly (testi és lelki, mentális értelemben egyaránt), még a legnehezebb helyzetben is megtalálható és megtartható.
- Ülő gyakorlatok, melyek során a Múládhára közvetlenül érintkezésbe kerül a talajjal, ami az adott terület könnyebb, mélyebb tudatosítását teszi lehetővé.
 
Forrás:
Dr. Tóth-Soma László: Jóga tiszta forrásból
Kép:
Pinterest

Hozzászólás nem lehtséges.