• Tápláld az Egészséged!
  • Tápláld az Egészséged!
  • Tápláld az Egészséged!

Türelem és Együttérzés. Ez a jóga

Részlet Malik Tóth István interjújából David Swensonnal

Swenson egy nagy tiszteletben álló, ma már idős, de még aktívan tanító, nemzetközileg elismert jógatanár, aki utazik a világban és nagyszerű órákat tart.
A "jóga tanítás" kifejezést helyettesíthetjük bármilyen tevékenységgel, munkával vagy akár a személyes életünkkel, jelenlétünkkel a családunkban, a párkapcsolatunkban.
Nyugodtan olvashatjuk ilyen szemmel is ezt az írást!

David Swenson, Yoga Journal Conference 2007

Végtelenül inspiráló az az odaadó alázat és közben szárnyaló lelkesedés, amivel ez a lélek él és a munkáját végzi. Közben pedig rávilágít számunkra mi is az a Jóga.

Fogadjátok szeretettel!

"- Hatalmas lelkesedéssel és szenvedéllyel tanítasz. Mi a fő motivációd abban, hogy világszerte utazol és tanítasz?

- Megtiszteltetésnek veszem a lehetőséget, hogy taníthatok. Szerencsésnek érzem magam, hogy ezt tehetem. Nem mindig tudtam megkeresni a kenyerem jógatanítással. Életem során rengetegféle munkát kellett végeznem. Voltam pincér, tájkertész, árokásó, mosogató és ki tudja még, mi. Hatalmas áldás tehát az a lehetőség, hogy jógát taníthatok, és nem veszem félvállról. Lelkesedéssel és energiával vetem bele magam, mert fontos méltányolni azt a tényt, hogy az emberek döntéseket hoznak meg az életükben azért, hogy eljöjjenek a jógaórára, és a lehető legtöbb energiámat rájuk akarom fordítani, megbecsülve az ezért tett erőfeszítéseiket.

- Véleményed szerint melyek a jógaoktató legfontosabb tulajdonságai?

- Úgy gondolom, hogy türelmesnek és együttérzőnek kell lennünk, és meg kell értenünk, hogy mindenki más és más. Ismétlem, fel kell ismernünk, hogy az emberek áldozatot hoznak azért, hogy eljöjjenek a jógaórára. Olykor mégis azt látom, hogy a jógaoktatók ítélkeznek az emberek fölött. Nem tudjuk, mi történik ezeknek az embereknek az életében. Talán két-három munkájuk van, vagy egyedül igyekeznek felnevelni a gyermeküket, vagy nehézségekkel küzdenek, vagy azért jönnek el a jógaórára, hogy jobbá tegyék az életüket. Tehát türelmesnek és együttérzőnek kell lennünk, és arra kell törekednünk, hogy adjunk. A jógaoktató, a tanító kötelessége az, hogy bátorítsa, előmozdítsa és inspirálja a gyakorlást. Nem azért vagyunk ott, hogy hatalmaskodjunk a tanítványokon, vagy a főnökük legyünk, hanem hogy szolgáljuk őket. Amikor tanítunk, legyünk szolgálatkészek, ami azt jelenti, hogy mi akarjuk valamiképpen szolgálni őket, és azért legyünk ott, hogy a hasznukra váljunk, ne pedig ők legyenek a mi hasznunkra.

- Olyan sok évnyi astánga után még mindig napi szinten gyakorolod az ászanákat?

- Igen, az ászanagyakorlás nagyon fontos. De az életstílusom és a rengeteg utazás miatt nem ugyanaz, mintha otthon lennék és gyakorolnék. Ennek ellenére lényeges a gyakorlás. Pattabhi Jois azt szokta mondani, hogy a minimális napi gyakorlás három szúrja namaszkára A, három szúrja namaszkára B, valamint a levezető gyakorlatok utolsó három testhelyzete. Tehát ha gyakorlóként az embernek mindössze ennyire van ideje, akkor ennyit is gyakorolhat. De ha megteheti, akkor végezze el a teljes gyakorlást. Most azt mondom, hogy körülbelül húsz évig erősebb volt a gyakorlásom, de az is változott számomra, hogy mit jelent gyakorolni: túl van azon, amit a matracon teszünk, vagyis bizonyos ászanákon. Energiához akarunk jutni, pránát akarunk bevinni a testünkbe. Ez a gyakorlás legfőbb oka, mivel azt teszem, amit tennem kell, hogy a gyakorlásommal pránát vigyek be a testembe. És azután ezt a pozitív erőt, ezt az életenergiát meg akarjuk osztani másokkal.

- Hogyan szűrődik be a jóga a mindennapi életedbe?

Ashtanga Yoga with David Swenson

- A jóga eszköz az élethez. Kicsit megkönnyíti mindazt, amit teszünk. Egy sportoló úgy találhatja, hogy a képességei javulnak a jógagyakorlás hatására. A sport nem feltétlenül segíti a jógát, a jóga azonban segíti a többit. A légzés szabályozásával segít abban, hogy irányításunk alá vonjuk az elménket.

Az életben sok minden nagy stresszel jár. Felhasználva a légzésünket, a jóga segít abban, hogy elnyugtassuk az elménket. Tehát a minimálisra csökkenthetjük azt a stresszt, amellyel az életben találkozunk. Talán nem tűnik el teljesen, de a minimálisra csökkenthetjük, és józanabbul meg tudunk birkózni vele, ha jógát gyakorlunk.
A jógagyakorlás tehát határozottan beszűrődik az életünk minden más aspektusába. A matrac olyan, mint egy laboratórium. Azért lépünk rá, hogy kutatást végezzünk, és növeljük az energiát a testünkben. Ha pedig jobban érezzük magunkat, az hatással van arra, hogy milyen kapcsolatban vagyunk más emberekkel. Tehát ha elnyugtatjuk az elménket, és megtöltjük a testünket energiával, akkor amikor kezdődik a nap, és kapcsolatba lépünk másokkal, azt jobb és együttérzőbb módon tesszük."

Az idézet forrása: Forrás: http://www.urbanjogi.hu/a-joga-eszkoz-az-elethez-i-resz/


Namaste!

Még nincs hozzászólás.

Szólj hozzá a cikhez!

Muszáj lesz Belépés hozzászólást küldeni.