• Tápláld az Egészséged!
 • Tápláld az Egészséged!
 • Tápláld az Egészséged!

12 bevált tanács a Cukorbetegség Világnapjára

November 14. - Ma van a Cukorbetegség Világnapja.

1891-ben ezen a napon született  Sir Frederick Grant Banting, aki 1923-ban egy kollégájával megosztva orvostudományi Nobel-díjban részesült az inzulin felfedezéséért.

Az Édes Élet

Az Édes Élet

A WHO jelentése szerint a világban a diabetesszel diagnosztizált felnőtt személyek száma 1980 óta megnégyszereződött, és elérte a 422 milliót !!! (Összehasonlításképpen ez közel annyi, mint egész Európa összes lakosának száma, 508 450 000 fő, amit ha országnak tekintenénk, a 3. helyen állna a világ legnépesebb országainak listáján, Kína és India után…) Ennek sokszorosa lehet a még nem diagnosztizált cukorbetegek száma és azoké a személyeké, akik e felé az állapot felé tartanak…

A cukorbetegség vezethet szívroham, stroke, vakság, veseelégtelenség kialakulásához és az alsó végtag amputációjához. A cukorbetegség „előszobájának” tartott inzulinrezisztencia pedig - számos egyéb tünete mellett - a meddőség egyik leggyakoribb oka.

De mit tehetünk, ha változtatni akarunk és megelőzni vagy enyhíteni szeretnénk ezt az állapotot? Most nem diétáról, grammokról és receptekről lesz szó, 12 olyan tanácsot gyűjtöttem össze, amik segítenek eligazodni a konkrét információk között és nekem segítségemre voltak elindulni és kitartani az egészséghez vezető úton!

 • Szervezetünk alapvető tulajdonsága az egészségre, a gyógyulásra való törekvés, az öngyógyítás képessége. Ha elvágjuk az ujjunkat, elkezd behegedni a seb.
  Bízz benne, hogy képes vagy meggyógyulni és egészségesen élni!
 • Mielőtt külső okokat keresnél, őszintén vizsgáld meg, Te mi mivel járultál hozzá a betegséged, problémád kialakulásához. Józanésszel elvárhatod-e, hogy az életmódod, a táplálkozásod, a munkád, az emberi kapcsolataid, az élethez való hozzáállásod egy egészséges testet eredményezzen? Ha nem így van, változtass!
 • Valószínűleg nehéz lesz a váltás, hiszen vélhetően hosszú idő alatt kialakult, berögzült dolgokat kell átalakítanod, de megéri! Az egészséged az egyik legértékesebb dolog az életedben, küzdj érte! Ha egyedül nem megy, kérj segítséget!
 • Ha úgy érzed, valamiről képtelen vagy lemondani (pl. édességek), vizsgáld meg, mit kapsz ezektől a dolgoktól, miért van rájuk szükséged, miért függsz tőlük? A győzelem első lépése, ha megismerjük az ellenfelünket!
 • Ha ezzel megvagy, keress helyette egészségesebb alternatívákat! Biztosan tudsz sokkal jobb, értékesebb, valóban boldogító örömforrásokat találni, amik motiválni fognak!
 • Keress szövetségest az új életformádhoz! Oszd meg a családoddal, barátaiddal, hogy sokat jelent számodra a támogatásuk, együttérzésük, szolidaritásuk. Az élcelődés, irónia ellen a legjobb fegyver az őszinteség, a sebezhetőség felvállalása. Az is lehet, hogy nemcsak támogatókra lelsz, hanem veled együtt kezdenek majd változtatni ők is, mert vonzó lesz számukra a bátorságod és az erőd!
 • Tarts ki! Rómát sem egy nap alatt építették. El kell fogadnunk, hogy amit évek, évtizedek alatt hordtunk össze, annak a lebontásához is idő kell!
 • Ne halogasd a változtatást! „A tegnap már történelem, a holnap még rejtelem, de a ma adomány.”
  /Kung fu Panda, Oogway Mester: Videó/
 • Minden tanácsot nyugodtan gondolj át! Rengeteg divatos módszer, új eredmény, csodatévő pirula kínálgatja magát a reklámokban. Az egészség az egész emberre vonatkozik, ennek szellemében olyan utat válassz, amivel szívvel-lélekkel (és józan ésszel is) azonosulni tudsz! 
 • Tájékozódj! Meggyőződésem, hogy nem kell atomfizikusnak lennünk, hogy tudjuk, mi a jó nekünk, de ha pl. körültekintően választunk mobiltelefont, autószerelőt, fodrászt, stb…, akkor miért pont a táplálkozásunkban tennénk kivételt? Az a világ már elmúlt, amikor a boltok polcain, stb. csak olyan dolgok mosolyogtak ránk, amik valóban jót tesznek nekünk…
 • Válaszd a minőséget a mennyiség helyett! Azt mondják, egy bizonyos életkor felett, az a legegészségesebb étel, amit nem eszünk meg…
  A túlsúly, az elhízás a legrövidebb út a cukorbetegség kialakulásához. Az életkor előrehaladtával szervezetünknek kevesebb bevitt kalóriára van szüksége, és ha mégis ugyanannyit, netán többet eszünk, a felesleg ránk rakódik...
 • Szeresd magad! Az édesség az érzelmek szimbóluma. Ha szeretni tudjuk önmagunkat és a világot, magától megédesedik az életünk! 🙂

 

 

 

 

Még nincs hozzászólás.

Szólj hozzá a cikhez!

Muszáj lesz Belépés hozzászólást küldeni.