• Tápláld az Egészséged!
  • Tápláld az Egészséged!
  • Tápláld az Egészséged!

A legapróbb hősök és a titokzatos “Korip”

November 17. - A koraszülöttek világnapja

A koraszülött babák a betöltött 37. terhességi hét előtt, gyakran 2500 gramm alatti súllyal látják meg a napvilágot, de sokszor még az 1000 grammot sem érik el.
Az orvostudomány fejlődésének köszönhetően mára már nagyon sokat nőttek a koraszülöttek túlélési esélyei. Amíg korábban az 1000 grammnál kisebb súllyal született babák esetében tízből csak egyet tudtak megmenteni, ma már 9 koraszülött életben marad.

baba-talpacska

Fotó: Images by Valerie

Ezek a csöppségek emberfeletti küzdelemről tesznek tanúbizonyságot, hogy az anyaméh biztonságos ölelése helyett inkubátorban, gépek és csövek között fejlődjenek napról-napra és behozva a kezdeti lemaradást, egészséges kisgyerekekké cseperedjenek. 🙂
És velük küzdenek az Édesanyák és Édesapák is, és mindenki a környezetükben, orvosok, ápolók, rokonok, barátok...

És velük küzd az anyatermészet is.

"Csodálatos módon a koraszülötteket világra hozó édesanyák tejének összetétele különbözik az időre szült anyukák tejétől, nagyobb a fehérje-, zsír-, energia- és immunanyag-tartalma, több ásványi sót és kevesebb laktózt tartalmaz. Enzimtartalma miatt könnyebben emészthető. És ami a leglényegesebb, számos olyan, az idegrendszer és a retina fejlődéséhez szükséges alkotóelemet tartalmaz, amit egyetlen tápszer sem tud pótolni." /Link: Pici füzet, nagy segítség - A Koraszülöttekért Közhasznú Egyesület ingyenes kiadványa/

Honnan, milyen mérhetetlen mélységből táplálkozik az anyai test bölcsessége, hogy egy modern világ, technikai vívmányaival megmentett, "idő előtt" született gyermeket ő mégis felkészülten táplálni tud. A szeretet számára megszűnik az idő. A szeretet számára csak a pillanat van.

És a szeretet egyben végtelenül kreatív is! 🙂

Ez itt Korip.

octopus-for-a-preemie

Fiúcskáknak 🙂

octopus-for-a-preemie-2

... és Lánykáknak 🙂

Nemrégiben egy kedves ismerősöm futólag megjegyezte, hogy polipokat megy horgolni koraszülött babáknak. Bevallom, először azt gondoltam, valamit nagyon félrehallottam és biztos egész mást mondhatott.... 🙂

 

2013-ban Dániában álmodták meg és kezdték el horgolni önkéntes anyukák ezt a kis figurát koraszülött babák számára.

Fotó: http://www.iczmp.edu.pl/

Fotó: http://www.iczmp.edu.pl/

Az inkubátorban fekvő babák ugyanis, ösztönösen keresgélve a köldökzsinór biztonságát, az őket körülvevő csövekbe kezdtek kapaszkodni.
A kis polipok karjai így azon túl, hogy az ölelést és a biztonságot szimbolizálják, praktikus segítséget is nyújtanak, hiszen a kicsik azokat fogják, tekergetik a különböző csövek helyett.
Használatuk ma már a világ számos országában elterjedt, Magyarországon Korip, a bébipolip a Koraszülöttekért Országos Egyesületétől kapta a nevét 2015-ben.

Korip a kézben :)

Korip a kézben 🙂

A kis figurát a koraszülött babák természetesen megtarthatják és hazavihetik, így az utánpótlásra folyamatosan szükség van, és a KORE időnként polipkészítő tanfolyamot indít az önkénteseknek. 😉

Még nincs hozzászólás.

Szólj hozzá a cikhez!

Muszáj lesz Belépés hozzászólást küldeni.