• Tápláld az Egészséged!
  • Tápláld az Egészséged!
  • Tápláld az Egészséged!

Mit hoz számodra az év első tízmilliószoros napja?

Mit hoz számodra az év első tízmilliószoros napja?

2017-ben március 12-én, azaz ma van az év első tízmilliószoros napja. Ezek a napok a buddhista hagyományból jutottak el hozzánk. A tibeti szerzetesek évente négy tízmilliószoros napot, „Nagy Buddha napot” határoztak meg, melyeket évezredek óta a tibeti naptár alapján, minden évben az első, a negyedik, a hatodik és a kilencedik holdhónapok 15. napján ünneplik.  2017-ben ezek a napok Március 12, Június 9, Július 27 és November 10.

A Dharma kereke Buddha kezében

Szanszkritül Dharmachakrának nevezik ezeket a napokat, melyek a Dharma Kerekét jelentik és Buddha első tanításait jelképezik.

A Dharma kifejezésnek számos jelentése van, legegyszerűbben „Egyetemes törvény”-ként értelmezhetjük. A természet a Dharmán keresztül vezérel bennünket, ami az alacsony létfokozatokban az ösztönöket jelenti, az emberi öntudat magasabb fokozataiban pedig a személyes felelősséget, azaz a belső erkölcsi törvényt.

Az öntudat nélküli élőlényeket még nem terheli a személyes felelősségérzet, az emberek azonban már rendelkeznek szabad akarattal, képesek az Örök Törvényt felismerni, így felelősek tetteikért. Vannak egyetemes, általános érvényű Dharmák, de vannak személyre szabott egyéni Dharmák is, amelyek az egyén tehetségéhez, fejlettségéhez, egyéniségéhez, társadalmi helyzetéhez, adottságaihoz mérten feladatokat szabnak rá. Az ember saját Dharmája egyben kötelessége is.

Dharmachakra mudra

A chakra (ejtsd: csakra) szó jelentése: kerék. A csakra kifejezésnek ezen kívül még számos jelentése van, így jelölik például a szervezet fontos energetikai pontjait is. Jelen esetben a Dharmachakra egy kéztartást, mudrát, jelent, amelyben Buddha átadta legfontosabb tanítását, arról, hogyan érte el a Megvilágosodást, illetve mik a Dharma törvényének legfontosabb pontjai.

 

A hagyományok szerint ezen a napon minden gondolatunk, szavunk és cselekedetünk nagyobb erővel hat, mint az év többi napján. Tehát bármit teszünk, jót vagy rosszat, annak 10 milliószoros hatása lesz. Természetesen ezeknek a napoknak a legfontosabb szerepe az, hogy „emlékeztető napok” legyenek számunkra. Emlékeztessenek rá, hogy az életünk valódi célja az, hogy olyan értékrend szerint éljünk, ami túlmutat az ösztöneinken, a pillanatnyi érdekeinken és anyagi céljainkon. Ami segít jól dönteni, és ami inspirálóan hat ránk és környezetünkre. Ha képesek vagyunk rá, ezt az év többi napján is megvalósíthatjuk ezt, de ezen a 4 napon mindenképpen. Azzal az áldással kísérve, hogy erőfeszítéseink értéke megsokszorozódik! 🙂

És vajon miért éppen tízmilliószorosra?

Indiában a legfontosabb szorzók a „lakh”, azaz a százezer és a „crore”, azaz a tízmillió. A nyugati „milliárdos” kifejezés helyett a gazdagság jelölésére a tízmilliomost használják, és 10 millióval jelölik mindazt, ami számukra nagyon nagy. Így a „tízmilliószoros” kifejezés az elképzelhető legnagyobbat jelenti.

A Hold Arcai

Az év első tízmilliószoros napja idén a telihold erejével egyesülve támogat minket. A teliholddal kezd fogyni a Hold, így a dagadó „D” betű után, mostantól csökken, azaz „C” betűt formáz. Az egyre fogyó Hold minden olyan tevékenységben támogat bennünket, ami az elengedéssel kapcsolatos. Segít búcsút inteni mindannak, amit már meghaladtunk, amire már nincs szükségünk, ami már nem szolgálja tovább személyes fejlődésünket. Ezek lehetnek felesleges tárgyak, lejárt szavatosságú dolgok, egy frissítő tavaszi selejtezés a ruhatárunkban, de lehetnek feladatok, kapcsolatok viselkedésminták, bármi és minden, amiről a lelkünk mélyén úgy érezzük, hogy a MOST kezdődő új életükbe már nem visszük magunkkal! 😉

Amikor valamit elengedünk, megteremtjük a helyet valami új számára. A mai tízmilliószoros nap kiváló kezdet, hogy új dolgokba fogjunk, erősítsük magunkban mindazt, ami érték, ami pozitív, ami jó! Koncentráljunk ma mindarra, amit szeretünk az életben, amiért és Akiért hálásak vagyunk. Keressük meg mindennek a jó oldalát, legyünk együtt azokkal, akik fontosak nekünk, legalább lélekben magunkhoz ölelve őket. Fogadjuk derűvel a kihívásokat is, hiszen jókedvvel, humorral, a nehézségek is könnyebben elviselhetők! 🙂

Forrás:
Terebess.hu
Bhaktikutir.hu
Wikipédia

Még nincs hozzászólás.

Szólj hozzá a cikhez!

Muszáj lesz Belépés hozzászólást küldeni.