• Tápláld az Egészséged!
  • Tápláld az Egészséged!
  • Tápláld az Egészséged!

Csokoládés vegán banánkenyér – Gluténmentes, tejmentes, tojásmentes

Ősszel egyszerűen kell valami illatos, nagyon csokis, puha, omlós finomság a reggeli kakaó vagy kávé mellé. Nálunk most ez a csokoládés banánkenyér az aktuális kedvenc, fogadjátok Szeretettel! <3

 

Hozzávalók:

  • 200 gr Gluténmentes lisztkeverék házilag
    (Összetevők 500 grammhoz: 150 gr barna rizsliszt, 50 gr fehér rizsliszt, 50 gr ragacsos fehér rizsliszt, 150 gr tápióka keményítő, 100 gr teljes kiőrlésű cirokliszt. Ezt érdemes előre elkészíteni, és lezárt üvegben tartani, mert több mindenhez felhasználhatod! A részleteket itt találod: Lisztkeverék házilag)
  • 400 gramm érett banán (kb. 4 db nagy banán)
  • 50 gramm holland kakaó (cukrozatlan)
  • 75 gramm édesítés (barnacukor, eritrit, stb...)
  • 100 gramm olaj (én 50 gr kókuzsszír és 50 gr szőlőmagolaj keverékét használtam)
  • 50 gramm (0,5 dl) víz
  • 1 evőkanál útifűmaghéj
  • 1/2 teáskanál só
  • 1 teáskanál szódabikarbóna vagy sütőpor
  • 1 teáskanál almaecet
  • 1 teáskanál vanília esszencia
  • ízlés szerint feldobhatod további fűszerekkel (fahéj, gyömbér, kardamom) esetleg csokidrabokkal, dióval, stb...

 

 

 

 

 

 

Elkészítés:
- Fontos, hogy a banánok jó érettek legyenek, kiváló lehetőség a már "szottyosodó" banánok felhasználására! 🙂
- Az érett banánokat késes aprítóban pürésítjük, vagy villával nagyon-nagyon pépesre összetörjük.
- A banánpéphez hozzákeverjük a kakaót, az édesítést, az olajat, a sót, a vaníliát,  a szódabikarbónát és az almaecetet.
- A vizet  kimérjük egy pohárba és hozzáadjuk az útifűmaghéjat, alaposan elkeverjük. Gyorsan elkezd bezselésedni, szóval rögtön keverjük hozzá a banános krémünkhöz!
- A gluténmentes lisztkeverékünket beleszitáljuk a banános-kakaós krémbe és egy habverővel alulról felfelé irányuló mozdulatokkal alaposan elkeverjük.
- Egy gyümölcskenyér formát kibélelünk sütőpapírral, majd a krémet beleöntjük és elsimítjuk, hogy egyenletes legyen. (Én egy 30 cm x 12 cm-es formát használtam.)
- 190 Celsius fokra előmelegített sütőben kb. 45-50 percig sütjük, légkeverés nélkül.
- Ha megsült, a sütőpapírnál fogva kivesszük a formából és kb. 5 percre még visszatesszük a sütőbe.
- Ha elkészült (egy vékony pengéjű késsel ellenőrizhetjük, ha belevágunk és nem ragad, akkor kész), hagyjuk teljesen kihűlni, mielőtt szeletelnénk. (Ez minimum 2 óra!)
- Kívülről bevonhatjuk csokimázzal, felszeletelve megtölthetjük bármilyen krémmel, de így magában is Mmmmeséééés! 🙂

Tippek, egyebek:
- A sütit elkészíthetjük eritrittel is, így lényegesen kevesebb szénhidrátot tartalmaz.
- A cirokliszt és a barnarizsliszt lassan felszívódó szénhidrátok, a fehér rizslisztek, a tápióka keményítő és a banán pedig gyorsan felszívódók.
- Ebből a mennyiségből 16-20 szép szelet lesz.
- Ha sima fehér rizslisztet használunk a ragacsos rizsliszt helyett, kicsit szárazabb, de szintén nagyon finom banánkenyeret kapunk!
- Minél érettebb a banán, annál puhább lesz a sütink.

Jó étvágyat hozzá!

Még nincs hozzászólás.

Szólj hozzá a cikhez!

Muszáj lesz Belépés hozzászólást küldeni.