• Tápláld az Egészséged!
  • Tápláld az Egészséged!
  • Tápláld az Egészséged!

Gluténmentes kenyérkék (Paleo)

A mostani kenyér recept nagy sikert aratott nálunk, végre egy igazi szendvics élmény glutén nélkül! 🙂 Többféle összetevőből kipróbáltam már, nekünk ez a változat a kedvenc, minden tekintetben. (Íz, állag, beltartalom, kalória, glikémiás index és még 1001 szempont, beleértve azt is, hogy pl. kevés tojás legyen benne, megfizethető legyen, stb, stb...)

Mennyiség: 3-4 személyre
Elkészítési idő: 20 perc + 40 perc sütés

Sülnek a gabonamentes kenyérkék

Sülnek a kenyérkék

Hozzávalók:

  • 60 gramm lenmagliszt (vagy kávédarálón frissen megőrölt lenmag)
  • 60 gramm szezámmagliszt
  • 60 gramm tápióka keményítő
  • 30 gramm kókuszliszt
  • 80 gramm cirokliszt
  • 1 kk. só
  • 1 kk. szódabikarbóna
  • 1 kk. őrölt köménymag, őrölt koriandermag vegyesen
  • 60 gramm kókuszolaj
  • 3 db "M"-es méretű tanyasi tojás
  • ~10 gramm  útifűmaghéj (kb. 2 evőkanál)
  • 360 gramm tisztított víz (kb. 3,6 dl)
  • Magok a díszítéshez

Elkészítés:

Gabonamentes kenyérkék

Kenyérkék

- A sütőt előmelegítjük kb. 180 Celsius fokra.
- A liszteket, a keményítőt, a sót, a fűszereket és a szódabikarbónát összekeverjük. Én egy nagyobb lyukú tésztaszűrőn át szoktam szitálni a keveréket, hogy biztosan csomómentes legyen.
- A kókuszolajat (kókuszzsírt) felolvasztjuk, vigyázva, hogy ne hevüljön fel nagyon.
- A vízbe beleszórjuk az útifűmaghéjat és alaposan összekeverjük. Pár perc után enyhén be fog zselésedni, ez így van jól!
- Az egész tojásokat robotgéppel habbá verjük. (Nem szükséges szétválasztani, így is habosra verhető, nem lesz annyira kemény, mint a tojásfehérje hab, de ez most így tökéletes.)
- A lisztekhez hozzáadjuk az útifűmaghéjas vizet, majd a felolvasztott kókuszzsírt. Alaposan összekeverjük.
- Végül hozzáadjuk a tojáshabot és alulról felfelé keverve azt is eloszlatjuk benne. A hab kicsit összeesik, ettől ne ijedjünk meg, de amennyire lehet, óvatosan adjuk hozzá.
- A masszát szilikonos sütőformába vagy muffin formákba adagoljuk. A kenyérkék tetejét megszórhatjuk különböző magokkal díszítésként. (A tésztába is keverhetünk magokat, de próbáltam már aszalt áfonyadarabokkal is!)

Kívül ropogós, belül puha!

Kívül ropogós, belül puha!

- Kb. 35-45 perc alatt készre sütjük, 180 Celsius fokon, hőlégkeverés nélkül. Érdemes figyelni, és kitapasztalni, mert minden sütő más és más, valamint attól is függ, hogy milyen formákat használunk. Ez a mennyiség kb. 9-12 kenyérkét ad ki, a formák méretétől függően.
- Ha kisült vegyük ki őket a formából, hogy ne párásodjanak be.
Hűvös helyen több napig is eláll, kívül ropogós, belül puha, önmagában vagy szendvicsként, édesen, sósan is kitűnő!

Jó étvágyat hozzá!

 

Még nincs hozzászólás.

Szólj hozzá a cikhez!

Muszáj lesz Belépés hozzászólást küldeni.