• Tápláld az Egészséged!
  • Tápláld az Egészséged!
  • Tápláld az Egészséged!

Gluténmentes vegán pizza vacsorára, piknikre, bárhol, bármikor

Tovább folytatódik, a "Mit együnk a szabadban és persze mit együnk Otthon?" sorozatunk. Ez alkalommal egy gluténmentes pizzát készítünk, méghozzá lisztkeverékek nélkül, egyszerűen! 🙂
További előnye a pizzánknak, hogy nemcsak frissen nagyon finom, de akár másnap is, így magunkkal vihetjük a munkahelyünkre, iskolába vagy kirándulásra. A feltétek természetesen szabadon variálhatók, én most egy vegán változatot készítettem el.

ÉteltársításGluténmentes, vegán pizza 2-0011

Gluténmentes, vegán pizza

Hozzávalók 1 tepsihez vagy több kisebb (12 db) pizzakoronghoz:

  • 90 gramm barna vagy fehér rizsliszt
  • 90 gramm kukorica keményítő
  • 40 gramm hajdinaliszt
  • 40 gramm tápióka keményítő
  • 40 gramm burgonya pehely
  • 6 gramm (1 evőkanál) útifűmaghéj
  • ~ 3,5 dl langyos víz
  • 0,5 kocka friss élesztő (vagy ennek megfelelő mennyiségű száraz élesztő)
  • 1 kk. cukor (Ez egy nagyon pici mennyiség, akár el is hagyható, viszont "cukormentes" cukor, pl. nyírfacukor, xillit, xukor, stb... itt nem használható, mert ezek gátolják az élesztő működését!)
  • 2 ek. olívolaj
  • 1 tk. só
Gomba, újhagyma, nővényi sajt...

Gomba, újhagyma, nővényi sajt...

  • ~ 2 dl paradicsomszósz
  • olasz fűszerkeverék (oregano, bazsalikom, kakukkfű és amit még szeretnénk...)
  • újhagyma vagy lilahagyma
  • gomba
  • olívaolaj
  • reszelt növényi sajt (bármilyen, pl. Violife)
    só,
  • pici édesítés
  • a tetejére ízlés szerint frissen őrölt bors
ÉteltársításGluténmentes, vegán pizza 4-0031

Kisültek a pizzácskák! 🙂

Elkészítés:

- A liszteket és a sót összekeverjük és átszitáljuk.
- Kb. 1,5 dl langyos vízbe belekeverjük a cukrot és 1 kk. kanál rizslisztet, majd belemorzsoljuk az élesztőt és pár percig várunk, amíg kissé felfut.
- A maradék langyos vízbe belekeverjük az útifűmaghéjat, ami pár perc alatt bezselésedik.
- A lisztekhez adjuk az élesztős és az útifűmagos keveréket, jól összedolgozzuk, majd az olívaolajat is belevegyítjük. Egy lágy, kicsit ragacsos tésztát kapunk. Pihentetés közben a lisztek felszívják a folyadékot! 🙂
- A tésztánkat egy tálba tesszük, letakarjuk és langyos helyen kb. fél - 1 óra alatt kelni hagyjuk. (Én a sütőt szoktam kicsit belangyosítani és ott kelesztem meg. Vigyázzunk, hogy ne legyen túl meleg!)
- Ha a tésztánk már kissé feljött, liszttel behintett sütőpapíron kinyújtjuk, ezzel együtt emeljük át a tepsibe, de lisztes vagy olajos kézzel korongokat is formázhatunk belőle.

Kívül ropogós, belül puha

Kívül ropogós, belül puha

- A tésztánkat langyos helyen pár percig tovább pihentetjük, kelesztjük.
- Eközben a paradicsomszószt összekeverjük a fűszererekkel, az olívaolajjal, pici sóval, az édesítéssel és a pizzatésztára kenjük.
- Rárakjuk a feltétnek szánt bármit (gomba, hagyma, más friss vagy előzőleg grillezett zöldség, stb...) és megszórjuk reszelt növényi sajttal.
- Kb. 175-180 Celsius fokos sütőben 25 perc alatt készre sütjük.

Jó étvágyat kívánok hozzá!

3 Comments

  1. Kedves Ágnes,
    az élesztő kihagyható/helyettesíthető valamivel?
    Köszönöm szépen! 😉
    Réka

    • Kedves Réka!

      Igen, szódabikarbónával vagy sütőporral helyettesíthető az élesztő. Ehhez a mennyiséghez 1 teáskanál vagy 1/2 zacskó mehet.
      Az útifűmaghéjat az egész vízmennyiségbe (3,5 dl) szórd bele és tegyél hozzá 1 tk. citromlevet vagy almaecetet, ami beindítja majd a szódabikarbónát. A pici cukor is mehet bele, ízletesebb lesz a tészta.
      Ha nem élesztővel készíted a receptet, fele annyi burgonyapelyhet használj vagy akár el is hagyhatod. A burgonya puhábbá, de nehezebbé is teszi a tésztát, élesztő nélkül kicsit túlságosan is.
      Kipróbálhatod fele pehellyel és pehely nélkül mondjuk 1/2 -1/2 adag tésztával és meglátod, melyik pizza állaga lesz a nyerő! 🙂

      Jó sütést, Szeretettel:
      Ágnes

      • Kedves Ágnes,

        nagyon szépen köszönöm!!! 😉
        Kipróbálom szódabikarbónával és kihagyom a burgonyapelyhet!
        Majd beszámolok…ha jól sikerült főleg! 😉

        Köszi a receptet, ölellek:
        Réka

Szólj hozzá a cikhez!

Muszáj lesz Belépés hozzászólást küldeni.