• Tápláld az Egészséged!
  • Tápláld az Egészséged!
  • Tápláld az Egészséged!

Kapros juhtúróval töltött gomba – Ebédre, vacsorára, piknikre

Nálam a friss kapor a tavasz kötelező kelléke. Egyébként is odavagyok érte, szóval elég sok mindenben el tudom képzelni, de ehhez a töltött gombához - elfogulatlanság nélkül is - tökéletes választás! 🙂 Természetesen, ha más zöld fűszerrel szeretnéd, úgy is elkészítheted!


Réka barátnőmnél ettem először, azóta nálunk mindenki kedvence. Hidegen is, melegen is kitűnő. Sőt, hidegen felszeletelve, akár szendvicsbe is tehetjük!

Hozzávalók 4 személyre:

- 16 szép, friss, nagyobbacska csiperkegomba
- 250 gramm juhtúró (friss, vagy csomagolt)
- 250 gramm tehéntúró (friss vagy csomagolt)
- 250 gramm tejföl, kb. (ez attól is függ, mennyire lágy a tejfölünk)
- 2-3 fej lilahagyma, ízlés szerint
- kakukkfű
- őrölt feketebors
- pici só
- hidegen sajtolt napraforgó olaj vagy olívaolaj
- és 1 csokor friss KAPOR 🙂

  • A gombákat megtisztítjuk, leöblítjük, a szárukat eltávolítjuk és félretesszük.
    (Később felhasználhatjuk, levesnek, pörköltnek, szendvicskrémnek vagy egy tökéletes rántottában. Legközelebb ezt a receptet is bemutatom! 😉 )
  • Lecsöpögtetjük a gombafejeket, közben a lilahagymát apróra vágjuk.
  • A hagyma mennyiségünk felét az olajon egy csipet sóval és kakukkfűvel megdinszteljük. (Tipp: Ha sütés közben picit megsózzuk a hagymát, levet ereszt és nem ég oda!)
  • Ha kihűlt, hozzákeverjük a túrót, juhtúrót, a finomra vágott kaprot, a többi lilahagymát és a tejfölt.
  • Frissen őrölt borssal fűszerezzük, esetleg egy csipet sót még tehetünk bele, de óvatosan, mert a juhtúró önmagában is sós. Krémes, de nem túl lágy tölteléket kell kapnunk. A tejfölünk állagától függően készíthetjük kicsit több vagy kevesebb tejföllel is, ízlés szerint.
  • Egy tűzálló tálba vagy kisebb tepsibe pár csepp olajat öntünk (természetesen használhatunk más zsiradékot is), és kalapjukkal lefelé belehelyezzük a gombafejeket. A kis üregekbe elkezdjük szétosztani a tölteléket, úgy hogy lehetőleg mindenhová azonos mennyiség jusson.
  • Ha elkészültünk, előmelegített sütőben kb. 180 Celsius fokon, légkeverés nélkül, aranybarnára sütjük a gombákat. Ez kb. 30-40 perc alatt fog bekövetkezni.  🙂
  • Tálalhatjuk rizzsel, kölessel, sült vagy párolt zöldségekkel, de magában is nagyon finom. Hűtőszekrényben kényelmesen eláll, hidegen fel is szeletelhető és szendvicset is készíthetünk belőle! :)Ebédre, uzsonnára, vacsorára, piknikre egyaránt nagyszerű! Jó étvágyat hozzá!

Még nincs hozzászólás.

Szólj hozzá a cikhez!

Muszáj lesz Belépés hozzászólást küldeni.