• Tápláld az Egészséged!
  • Tápláld az Egészséged!
  • Tápláld az Egészséged!

Linzertorta házi lekvárral, gluténmentesen (Vegán, IR)

Egyik kedvenc receptemet osztom meg most veletek. Egyszerű, nagyszerű és ezer féle ízben variálható. Tej-, tojás- és gluténmentes, vegán, rostokban gazdag és elsősorban lassan felszívódó szénhidrátokat tartmaz. Ráadásul pont olyan, mintha a Nagyi sütötte volna! 😉

Linzertorta házi házilekvárral

Hozzávalók egy 28 cm átmérőjű formához:

  • 200 gramm barna rizsliszt
  • 50 gramm burgonyakeményítő (+ a nyújtáshoz)
  • 120 gramm darált dió
  • 20 gramm őrölt chia mag (ez kb. 1 tojásnak felel meg)
  • 100 gramm kókuszzsír (vagy ha nem gond, akkor ghí vagy vaj, de így már nem vegán) + a forma kikenéséhez
  • 75 gramm édesítés (barnacukor, eritrit, stb…)
  • 2 evőkanál citromlé
  • 4-5 evőkanál hideg víz
  • pici só
  • 1 mokkás kanál szódabikarbóna
  • 1 bio citrom héja lereszelve
  • vanília esszencia
  • 1 üveg édesítés nélküli házi lekvár (meggy, ribizli, eper stb…)

Linzertorta házi lekvárral

Elkészítés:

- A cia magot és a diót megdaráljuk. A chia maghoz ideális az elektromos kávédaráló vagy bármilyen elektromos magőrlő.
- A diót is megdaráljuk a cukorral / eritrittel együtt.
- A barna rizslisztet és a burgonyakeményítőt a zsiradékkal késes aprítóban vagy kézzel morzsásra dolgozzuk. Gyorsan érdemes végezni, hogy ne olvadjon nagyon fel a zsiradék.
- A darált dolgokat, a sót, szódabikarbónát, citromhéjat beletesszük a lisztes keverékbe.
- A vizet, citromlét, vanília esszenciát is hozzáadjuk és összedolgozzuk. Egy gyúrható, közepesen lágy tésztát kell kapnunk.
- Hűtőben ¼ órát pihentetjük, addig a tortaformánkat kizsírozzuk és előmelegítjük a sütőt 180-185 Celsius fokra. A tortaforma alját sütőpapírral ki is bélelhetjük.
- Burgonyakeményítővel meghintünk egy szilikonos sütőpapírt és kinyújtjuk rajta a tésztánkat a megfelelő méretűre. (Akkora téglalapot, négyzetet nyújtsunk, hogy a tortaformánk kényelmesen ráférjen. Ez kb. ½ cm vastagság lesz.)
- A legkönnyebben úgy helyezhetjük át a tésztát a formába, hogy ráborítjuk, így a sütőpapír, (amin nyújtottuk a tésztát) kerül legfelülre és egyszerűen eltávolíthatjuk.
- A túllógó részeket levágjuk, újra összegyúrjuk, kinyújtjuk és ebből készítjük a díszítést.
- A tésztánk immár a formában, igazítsuk el, ha szükséges és tegyük be a hűtőszekrénybe kb. ¼ órára, amíg a díszítést elkészítjük.
- Ha megvagyunk vele, kenjük meg a tortánkat alaposan lekvárral, helyezzük rá a tészta-virágokat, szívecskéket, stb..., amiket készítettünk. Hogy szebb legyen a színe, sütés elött egy kis rizstejjel megkenhetjük a tészta-díszeket.
- 180-185 Celsius fokon, légkeverés nélkül arany-barnára sütjük, kb. 35-40 perc alatt.
- Mielőtt felvágnánk hagyjuk teljesen kihűlni, így nem morzsálódik és szebben szeletelhető.
- Tálalás előtt meghinthetjük porcukorrá őrölt eritrittel.

Én meggylekvárt és fügés otelló-szőlőlekvár keverékét használtam hozzá, amiben meggyszemek is voltak. Pazar… 🙂

Jó étvágyat hozzá!

Még nincs hozzászólás.

Szólj hozzá a cikhez!

Muszáj lesz Belépés hozzászólást küldeni.