• Tápláld az Egészséged!
  • Tápláld az Egészséged!
  • Tápláld az Egészséged!

Meggyes-mákos… és cukkínis süti, gluténmentesen!

Végre itt a szezon, így napok óta cukkínit eszünk cukkínivel. A nagy "cukkíni-klasszikusokat" már mind végigfőztem, így jutottunk el a desszertekig. 🙂
A meggytől kellemesen savanykás, a máktól karakteres, a cukkínitől pedig fantasztikusan puha. Tej és glutén nélkül készült, alacsony szénhidrát tartalmú, és bónuszként még paleo is! Pár perc kevergetés és már kész is! 🙂

Hozzávalók:

  • 750 gramm cukkíni
  • 300 gramm mák
  • 4 nagy tanyasi tojás
  • 100 gramm tápióka keményítő
  • 50 gramm cirokliszt
  • 150 gramm eritrit (vagy barnacukor, esetleg vegyesen)
  • 1 kk. vanília esszencia
  • 1 zacskó sütőpor
  • fél dl olvasztott kókuszzsír vagy napraforgó olaj
  • 400 gramm meggy kimagozva
  • 1 ek. tápióka keménytő
  • pici fahéj
  • pici só

Elkészítés:

- A cukkíniket megmossuk, vékonyan meghámozzuk és a kislyukú sajtreszelőn lereszeljük. Egy pici sót hintünk rá és állni hagyjuk.
- Ha szemes mákunk van, akkor mákdarálón vagy kávédarálón megdaráljuk. Én a turmixgép magőrlőjét használtam, kis cukorral (eritrittel) együtt adagolva bele a mákot.
- A cukkínit kinyomkodjuk, kb. egy pohár levet enged majd, amit félre is tehetünk, krémlevesek készítéséhez remek!
- A tojásokat (fehérjét, sárgáját együtt) habbá verjük, menet közben hozzá adagolva a maradék édesítést.
- A tojáshabhoz hozzákeverjük a vanília esszenciát, a kinyomkodott cukkínit és az olvasztott kókuszzsírt. Én most hidegen sajtolt napraforgó olajat tettem bele.

- A darált mákhoz hozzászitáljuk a tápióka keményítőt, a sütőport és a ciroklisztet, alaposan összekeverjük.  Ha nincs ciroklisztünk, az egész mennyiség lehet tápióka keményítő.
- A mákos-lisztes keveréket hozzáadjuk a tojásos-cukkínis krémhez és egy habverővel összeforgatjuk.
- A magozott meggyet meghintjük egy pici fahéjjal és 1 evőkanál tápióka keményítővel, összekeverjük.
- A tésztánkat egy sütőpapírral kibélelt, kb. 30 x 40 cm-es tepsibe öntjük, elegyengetjük, rászórjuk a meggyet és 185 Celsius fokra előmelegített sütőben kb. 40 percig sütjük. (Légkeverés nélkül!)
- Ha kihűlt, érdemes egy tiszta felületre kiborítani a tepsiből, így egyszerűen lehúzhatjuk róla a sütőpapírt. Majd visszafordítva könnyedén felszeletelhetjük.

Már mehet is a sütőbe!

Jöhet a szeletelés! 🙂

Tipp:
A tápióka keményítőből van alacsony szénhidrát tartalmú, "law carb" változat is.
A low-carb tápióka keményítő legfontosabb tulajdonsága, hogy magas százalékban tartalmaz olyan keményítőfajtát, mely nem emeli meg a vércukorszintet, mivel a szervezetben nem szívódik fel. Rostokban gazdag, viszont a felszívódó szénhidráttartalma rendkívül alacsony.
A teljeskiőrlésű cirokliszt is lassú felszívódású, glikémiás indexe 48, tehát a 0-55 közötti, azaz az alacsony GI tartományba esik.
Nyugodtan kísérletezhettek más lisztekkel is, érdemes viszont odafigyelni rá, hogy pl. a kókuszliszt sok folyadékot vesz fel, ezért ebből sokkal kevesebbet kell használni.

Jó sütést és jó étvágyat!!! 🙂

Még nincs hozzászólás.

Szólj hozzá a cikhez!

Muszáj lesz Belépés hozzászólást küldeni.