• Tápláld az Egészséged!
  • Tápláld az Egészséged!
  • Tápláld az Egészséged!

Gluténmentes vegán zabkeksz – Ellenállhatatlanul finom!

Gluténmentes vegán zabkeksz – Ellenállhatatlanul finom!

Sütiben is sokfélék vagyunk: van, aki a krémes-habosra esküszik, van, akinek a keksz-félék a gyengéi. Bevallom, én az utóbbiak táborát erősítem. És jelenleg számomra ez a csúcs!
Bátran próbáljátok ki, bele fogtok szeretni! 🙂

Hozzávalók 20-25 darabhoz:

  • Tepsi: legalább 40 x 26 cm
  • Sütőpapír
  • 50 gramm barnacukor (vagy eritrit, stb... a diétádnak megfelelően)
  • 50 gramm rizsszirup  (vagy agavé szirup stb… illetve, ha valaki nem vegán, akkor méz)
  • 100 gramm dió
  • 1 kis marék aszalt vörösáfonya
  • egy kevés pl. ½ marék goji bogyó (elhagyható, én épp most kaptam, így mindenbe teszek…)
  • 50 gramm gluténmentes liszt (barnarizsliszt, kölesliszt, hajdina liszt…, ami van otthon. Én ezt a házilag összeállított lisztkeveréket használtam.)
  • 175 gramm gluténmentes, nagyobb szemű, teljes zabpehely (pl. Naturmind, vagy amit szeretsz)
  • 125 gramm növényi margarin vagy 100 gramm kókuszzsír
  • vanília esszencia (vagy vaníliáscukor)
  • ½ zacskó gluténmentes sütőpor
  • 50 gramm valamilyen folyadék: növényi joghurt (2 ek.), rizstej, mandulatej, esetleg víz
  • fűszerek (nálam kardamom, fahéj)
  • pici só

 

 

 

 

 

 

 

Elkészítés:
- A zabpelyhen kívül mindent beteszünk egy késes robotgépbe és a hozzávalókat krémes állagúra aprítjuk.
- Ha már krémes, hozzátesszük a zabpelyhet és pár fordulattal még összekeverjük.
- A robotgépből áttesszük a kész keksztésztát egy tálba és pár percig hideg helyen pihentetjük. (Pl. hűtőszekrényben, vagy télen az erkélyen...)
- A sütőt előmelegítjük kb. 190 Celsius fokra.
- A tepsit kibélejük szilikonos sütőpapírral.
- A tésztából kis, diónyi gombócokat formálunk és kissé ellapítva a sütőpapírra sorakoztatjuk.

 

 

 

 

- Egy kis helyet érdemes köztük kihagyni, mert sülés közben némileg megnőnek. 20-25 darab keksz lesz ebből a mennyiségből.
- Kb. 30 perc alatt készre sütjük, légkeverés nélkül. Ha már aranybarna akkor lényegében kész. Ekkor még kicsit puha a felülete, ha kihűlt, ropogós lesz! 😉
Ha azt szeretnéd, hogy kívül extra ropogós legyen és belül puha, hagyd a sütőben kihűlni, nyitott sütőajtó mellett. Esetleg hőfok nélkül (30 Celsius) a légkeverést bekapcsolhatod miközben hül, ez fokozza a hatást! 🙂

Jó étvágyat hozzá!!!

Hozzászólás nem lehtséges.