• Tápláld az Egészséged!
  • Tápláld az Egészséged!
  • Tápláld az Egészséged!

Málnás eperlekvár – Üvegben a Nyár – “Superfood” a kamrámban! :)

A kertben már tombol a nyár, érik az eper és a málna! Aztán eljön az a pont, amikor egyszerűen már nem tudunk többet enni belőlük. Ekkor jön a fagyasztás, majd, ha már a hűtő is megtelt, akkor a befőzés...
Az eper és a málna csodásan érzik magukat egy üvegben, sőt! 🙂
A most következő recept szemtelenül egyszerű, vegán, mentes minden tartósítószertől, kevés szénhidrátot tartalmaz és eszméletlenül finom! Ráadásul zselésítésként chia magot használunk hozzá, ami nemcsak csodásan megy a bogyós gyümölcsökhöz, de rostokban is gazdag és nagyon egészséges! 🙂

Málnás eperlekvár

Superfood a kamrámban 🙂

Hozzávalók:

- 1,5 kg málna
- 1 kg eper
- 1 citrom leve
- 125 gramm chia mag
- 125 gramm eritrit (vagy hagyományosan cukor)
- tiszta befőttes üvegek
- a száraz dunszthoz egy kosár és valami meleg takaró

- Az epret kiválogatjuk, megmossuk, a zöld levelecskéket eltávolítjuk.
- A málnából kilakoltatjuk az esetleg elrejtőző málna-poloskákat. (Én a málnát nem szoktam megmosni, csak kiválogatom.)
- A gyümölcs mennyiségét ezután kimérjük és a felét leturmixoljuk, majd egy konyhai szűrőn átszűrjük. A magokat kidobjuk.
- Egy tiszta lábasban, (amiben lehetőleg csak lekvárt főzünk, de semmiképpen nem fokhagymát), összeöntjük a leszűrt gyümölcspürét a maradék nyers gyümölccsel. Feltesszük a tűzhelyre és lassú tűzön melegíteni kezdjük.
- Az eritritet vagy kristálycukrot a chia maggal együtt megőröljük egy magőrlőn vagy kávédarálón. Nem kell teljesen porrá, maradhat "rusztikus".
- Az őrleményt apránként hozzákeverjük a gyümölcshöz és összeforraljuk, néhány percig főzzük.
- Tiszta befőttes üvegekbe meregetjük a lekvárunkat, jól lezárjuk, majd minden üveget fejre állítunk.
- Ha szükséges, megtöröljük az üvegeinket és még azon melegen bebugyoláljuk egy törülközővel vagy pokróccal, amit egy kosárba terítettünk.
- Egy-két napig hagyhatjuk a dunsztban, utána mehet a kamra-polcra! 🙂

Málnás eperlekvár - Üvegben a Nyár - "Superfood" a kamrámban! 🙂

Még nincs hozzászólás.

Szólj hozzá a cikhez!

Muszáj lesz Belépés hozzászólást küldeni.