• Tápláld az Egészséged!
  • Tápláld az Egészséged!
  • Tápláld az Egészséged!

Vegán majonéz – finom, egyszerű, gazdaságos

A majonéz olyan mint a nutella: Mindenhez passzol... A vegán majonéz pedig pláne!
Mindig is kíváncsivá tett, és most végre elkészítettem a saját verziómat!  Abszolút megérte: finom, elronthatalan és - ami számomra a legmeglepőbb - az íze tökéletesen olyan, mint a hagyományos majonézé. Sőt! 😉

A házi majonézhez 2 tojás sárgáját és 2 dl olajat érdemes felhasználni, itt 2 dl olajhoz 1,5 dl szójatej társul. Aki a szójával bizalmatlan, használhat csicseriborsó konzervet is. A csicseri levét (!) kell bevonni a műveletbe, + esetleg néhány szem konzervborsót, a következő alkalommal ezt is kipróbáljuk! 😉

Aki bátran adagolja az olajat, annak 2-szeres mennyiséget kell felhasználnia. Aki kicsit "soványabbra" szeretné, annak a következő receptet ajánlom, ez látható a fotón is:

Hozzávalók:

- 1,5 dl szójatej
- 2 dl napraforgó olaj (olívával nagyon erős íze van, én inkább kihagynám...)
- só ízlés szerint (kb. 2 csapott kávéskanál)
- cukor, rizsszirup vagy agávé szirup, vagy eritrit, stb... (2-3 csapott kávéskanál)
- 1/2 citrom leve (nagyobbacska citromot válasszunk!)
- 1 késhegynyi kurkuma, ha sárgás árnyalatot szeretnénk
- 2-3 kávéskanál útifűmaghéj

Ízesítés, ha szeretnénk:

- ízlés szerint mustár, esetleg mustár por
- fokhagyma vagy fokhagyma por

A művelet:

- A szójatejet egy mélyebb edénybe tesszük (pl. a botmixerhez járó edény) és hozzáadjuk a sót, az édesítést, a kurkumát, valamint, ha szeretnénk, akkor a mustárt és az összezúzott vagy porított fokhagymát.
- Alaposan összemixeljük, majd finoman adagolva hozzá mixeljük a napraforgó olajat.
- Végül hozzáöntjük a citromlét és ezzel is jól összemixeljük. A krémes állag itt fog kialakulni, a citromlé hatására!
- Ha az állaga számunkra megfelelő, akkor kész! 🙂 Ha szilárdabbra szeretnénk, akkor mixeljünk hozzá 2-3 kávéskanál útifűmaghéjat.

Az útifűmaghéjat előzőleg meg is őrölhetjük (útifűmahhéj liszt), hogy selymesebb legyen a majonézünk. Illetve, ha több olajat használunk - 2 dl helyett 3 dl-t, akkor szintén sűrűbb krémet kapunk.

Díszítés:  Lestyán levél, fekete mustármag

Jó étvágyat hozzá!

 

Még nincs hozzászólás.

Szólj hozzá a cikhez!

Muszáj lesz Belépés hozzászólást küldeni.